Profesor uczelni w Zakładzie Geografii Turystyki i Rekreacji
Zainteresowania:
geografia turyzmu i rekreacji, kulturowe usługi ekosystemowe, lokalne dziedzictwo żywnościowe
Absolwentka geografii turyzmu i hotelarstwa na Uniwersytecie Łódzkim (2003) i gospodarki przestrzennej w Centrum Europejskich Studiów Regionalnych i Lokalnych Euroreg na Uniwersytecie Warszawskim (2005). Interesuje ją, jak turystyka zmienia świat, i jak zmiany na świecie wpływają na turystykę. W swoich badaniach od ponad 10 lat wykorzystuje koncepcję usług ekosystemowych. Bada, jak człowiek postrzega przyrodę i jak z niej korzysta. Pracuje w miastach (tereny zieleni w Warszawie) i daleko od szosy (najchętniej na Mazurach). Od wielu lat zajmuje się też badaniami miejskiej gastronomii, które coraz bardziej ewoluują w kierunku badań dziedzictwa lokalnej żywności.
Projekty: 2024 -2026 kierownik projektu „Lokalne dziedzictwo kulinarne jako łącznik między człowiekiem i przyrodą w kontekście koncepcji systemu społeczno-ekologicznego”, finansowanego przez Narodowe Centrum Nauki w ramach konkursu OPUS 25.

Gdzie można mnie szukać:
- https://orcid.org/0000-0002-6174-5837
- https://scholar.google.pl/citations?user=T9pLYlMAAAAJ&hl=pl
- https://www.researchgate.net/profile/Marta-Derek
- https://apd.uw.edu.pl/users/59580/
Konsultacje dla studentów odbywają się po umówieniu mailowym m.derek@uw.edu.pl
Aktualny plan zajęć:
https://usosweb.uw.edu.pl/kontroler.php?_action=katalog2/osoby/pokazOsobe&os_id=59580