dr hab. Marta Derek, prof.ucz.

Profesor uczelni w Zakładzie Geografii Turystyki i Rekreacji

Zainteresowania: 

geografia turyzmu i rekreacji, kulturowe usługi ekosystemowe, lokalne dziedzictwo żywnościowe 


Absolwentka geografii turyzmu i hotelarstwa na Uniwersytecie Łódzkim (2003) i gospodarki przestrzennej w Centrum  Europejskich Studiów Regionalnych i Lokalnych Euroreg na Uniwersytecie Warszawskim (2005). Interesuje ją, jak turystyka zmienia świat, i jak zmiany na świecie wpływają na turystykę. W swoich badaniach od ponad 10 lat wykorzystuje koncepcję usług ekosystemowych. Bada, jak człowiek postrzega przyrodę i jak z niej korzysta. Pracuje w miastach (tereny zieleni w Warszawie) i daleko od szosy (najchętniej na Mazurach). Od wielu lat zajmuje się też badaniami miejskiej gastronomii, które coraz bardziej ewoluują w kierunku badań dziedzictwa lokalnej żywności. 

Projekty: 2024 -2026 kierownik projektu „Lokalne dziedzictwo kulinarne jako łącznik między człowiekiem i przyrodą w kontekście koncepcji systemu społeczno-ekologicznego”, finansowanego przez Narodowe Centrum Nauki w ramach konkursu OPUS 25.